Potrivit Eurobarometrului special al Comisiei Europene „Politica Agricolă Comună în 2017”, publicat în decembrie 2017, 51% dintre români au auzit de sprijinul pe care UE îl acordă agricultorilor prin Politica Agricolă Comună (PAC).
Procentul este sub media UE (57%), dar, cel mai probabil, în prezent acesta este mai mare grație și celor 8 evenimente publice organizate de S12, cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul proiectului InfoAgricol.
Pe parcursul a șase luni (noiembrie 2017 – aprilie 2018), experții S12 s-au întâlnit cu peste 500 de tineri din cele opt regiuni de dezvoltare ale României, cărora le-au vorbit despre rolul și obiectivele PAC, despre mecanismele și instrumentele de finanțare specifice, precum și despre beneficiile și oportunitățile pe care aceasta le oferă nu doar agricultorilor, ci tuturor cetățenilor europeni.
Fiecare eveniment, organizat sub forma unui seminar interactiv, a fost un real succes, atrăgând un public numeros, interesat de agricultură și de politica UE în domeniu. Seminariile au oferit participanților nu doar informații despre PAC, ci și o perspectivă de a cunoaște și înțelege politicile Uniunii Europene, dezvăluind orizontul pozitiv pe care existența PAC îl aduce. Pentru tinerii prezenți la evenimente, cuprinși în marea lor majoritate în învățământul superior, momentul a reprezentat o experiență extracurriculară consistență, contribuind la formarea socială, profesională și aplicativă a acestora. De asemenea, confirmând datele sociologice ale Comisiei Europene, seminariile organizate în cadrul proiectului InfoAgricol au evidențial nevoia populației, în general și a tinerilor, în special, de informații privind PAC, privind rolul și beneficiile acesteia.
Cu încredere că seminarul de informare privind PAC a fost pentru toți cei prezenți o experiență interesantă și utilă, echipa InfoAgricol mulțumește tuturor participanților, precum și celor care s-au implicat, au sprijinit și au făcut posibilă desfășurarea celor opt evenimente regionale.
Itinerariul Seminarului de informare privind Politica Agricolă Comună în România:
- Alba Iulia (Regiunea Centru), Universitatea „1 Decembrie 1918”;
- Cluj-Napoca (Regiunea Nord-Vest), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară;
- Galați (Regiunea Sud-Est), Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”;
- Iași (Regiunea Nord-Est), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”;
- Timișoara (Regiunea Vest), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara;
- Craiova (Regiunea Sud-Vest), Facultatea de Agronomie a Universității din Craiova;
- Târgoviște (Regiunea Sud-Muntenia), Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor, Universitatea Valahia din Târgoviște;
- București (Regiunea București-Ilfov), Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.