Proiectul InfoAgricol, inițiat de compania S12 și cofinanțat de CE, și-a atins obiectivele, prezentând publicului românesc, și în special tinerilor, avantajele și beneficiile oferite de Politica Agricolă Comună (PAC) în România, prin întâlniri directe, campanie online, campanie radio, materiale informative în format print și electronic. Experții InfoAgricol au ajuns în toate Regiunile de dezvoltare ale țării, au descris impactul și oportunitățile PAC și au răspuns la numeroasele întrebări ale celor interesați de inițierea unui proiect agricol cu finanțare europeană.
Creată în 1962 și reformată succesiv (1992, 2003, 2013), Politica Agricolă Comună este una dintre cele mai vechi politici ale Uniunii Europene. PAC este un instrument prin care UE susține direct fermierii, asigurând totodată dezvoltarea durabilă a zonelor rurale. Aceasta stimulează creşterea productivităţii prin cercetare şi tehnologii noi, sprijină fermierii pentru a asigura protecţia mediului înconjurător şi a biodiversităţii și susţine toate tipurile de ferme şi practici agricole. De asemenea, PAC stimulează ocuparea forţei de muncă, antreprenoriatul şi lanţurile alimentare locale, sprijinind activităţile rurale prin finanţare.
PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni, nu doar agricultorilor, fiind cea care asigură, zi de zi, accesul la produse sănătoase, sigure și de înaltă calitate, la prețuri rezonabile.
Toate aceste informații despre rolul și importanța PAC, despre avantajele concrete pe care le aduce spațiului rural și agriculturii românești, despre instrumentele de finanțare și oportunitățile pe care le oferă tinerilor au ajuns la publicul din România (și) prin intermediului proiectului InfoAgricol.
Implementat în perioada iunie 2017 – mai 2018, de către Studio Twelve (S12), cu sprijinul Comisiei Europene, proiectul InfoAgricol a presupus derularea unei campanii de informare cu privire la Politica Agricolă Comună în România. Această campanie, susținută de profesioniști în domeniul comunicării și experți în agricultură/ PAC, a inclus:
- întâlniri directe cu tinerii (și nu numai), în cadrul a opt conferințe-seminar organizate în toate Regiunile de dezvoltare ale României;
- elaborarea și diseminarea (în format print și pdf) a unui material de informare cu privire la aplicarea PAC în România (broșura InfoAgricol);
- promovarea de informații relevante despre PAC și beneficiile acesteia în spațiul online, prin intermediul site-ului dedicat (www.infoagricol.org) și al paginii de Facebook (facebook.com/Infoagricol2017);
- crearea și difuzarea, timp de o lună, a unui spot radio;
- comunicarea, prin intermediul a 12 newslettere informative, cu peste 1.500 de persoane interesate de agricultură, de teme europene, implicate în activități din sfera asociativă.
Proiectul InfoAgricol a fost un succes! Acesta și-a atins toate țintele. Iată câteva dintre cifrele proiectului:
– conferințe-seminar de informare: 8;
– participanți la evenimentele regionale (tineri, reprezentenți ai mediului academic, ai societății civile organizate, cetățeni interesați): > 500 persoane;
– impact spot radio: > 5.000.000 persoane;
– broșuri de de prezentare a Politicii Agricole Comune: 500;
– impact campanie online (web site și pagină Facebook): > 100.000 persoane;
– newsletter: 12.
Echipa InfoAgricol mulțumește tuturor celor care au contribuit, într-o formă sau alta (experți, colaboratori, public participant etc.), la succesul proiectului.